El nostre marc de referència, el nostre model d’educació i d’escola, recollit en el Caràcter Propi, opta per una educació humanista d’inspiració cristiana; un humanisme que es deixa, sense necessitat de dir-ho en cada moment, qüestionar i interpellar per l’estil de vida que ens proposa Jesús i l’estil d’educació que inicià Calassanç, a fi d’anar construint un món cada vegada més just.
I això ho fem possible:
– Sensibilitzant els nois i noies i els nostres joves sobre la dignitat de la persona.
– Potenciant tot allò que condueix a la solidaritat amb els altres, especialment amb els més pobres i marginats.
– Ajudant a fer entendre que és necessari i que val la pena treballar per millorar les estructures socials.
– Valorant la vida pròpia i la dels altres i el respecte com a eix fonamental de tota relació.
– Denunciant el criteri del «no s’hi pot fer res», que tot esforç per canviar un mateix i/o el món és inútil.
– Promovent el goig de viure, el gust per la bellesa i per l’art, les ganes d’aprendre, el sentit de responsabilitat i de gratitud.
– Procurant ser inconformistes i ajudant el nostre alumnat a ser crític.
– Volent donar un sentit a la vida, que vagi més enllà de la filosofia consumista, que provoca unes falses necessitats que mai no s’acaben, i que fa difícil tota possibilitat de silenci interior, de retrobament personal i de trobada amb el Déu de què ens ha parlat Jesús.
![](https://balaguer.escolapia.cat/wp-content/uploads/2019/01/wordle-10.png)
A nivell curricular | A nivell extracurricular |
– En la manera com ensenyem el nostre alumnat a aprendre. – En les relacions personals. – En com enfoquem l’acció tutorial. – En el currículum de cultura religiosa. – En les accions de solidaritat. |
– En les activitats en petit grup fora de l’horari escolar. – Projecte Mou-te – Catequesi de comunió i confirmació |
Inici de Campanya
L’acte d’inici de campanya serveix per donar el tret de sortida a la Pastoral del curs en qüestió i alhora presentar el Lema i el símbol que ens acompanyaran com a referents durant tot el curs.
Aquest acte es celebra sempre a principis del mes d’octubre.
Campanya 2020-2021
Cuida’t-‘m, és tant complicat de fer, que ara se’ns presenta l’oportunitat de fer-ho fent coses ben senzilles i econòmiques que estan al nostre abast. Qui ens ho hauria dit fa uns mesos endarrera que la millor forma de demostrar l’estimació a algú molt proper a nosaltres com pot ser un avi , una padrina, un familiar que pateix qualsevol malaltia crònica, …seria guardant distància, seria veient-los per les pantalles dels mòbils o de l’ordinador, o bé seria enviant petons i abraçades virtuals, i perquè no pot ser-ho també clicant l’ullet? Aquí ho deixo, potser en parlem més tard.
Aquesta però, és la realitat que ens toca viure, una realitat que va canviant constantment, i que ens demana a nosaltres un canvi en la nostra manera de fer, i ho hem d’aprendre a fer ràpid i bé, perquè hi ha en joc la salut de tots els que ens envolten i estimem, ep! I també la nostra. Per aquest fet et diem CUIDA’T-‘M.
Però el que ens vol transmetre aquest lema, també el podem aplicar i entendre amb un sentit més ampli de la paraula.
- Cuida’t: estima’t, siguis i tinguis un comportament i actitud sana, menja sa, alimenta el cos i l’esperit d’una forma saludable, no t’enganyis a tu mateix, …
- Cuida’m: tracta’m amb respecte i educació, siguis pacient amb mi, siguis simpàtic i agradable , ajuda’m i no em posis més pals a les rodes, …
Cuidar a algú, ja sigui a un mateix o al pròxim, ho podem fer de moltes maneres diferents, i de ben segur cadascú de nosaltres està pensant alguna manera de com fer-ho, perquè en sabem moltes, ara només cal posar-les en pràctica, i això depèn com sempre exclusivament de tu, de mi, de vosaltres i de nosaltres.
La pandèmia actual de la COVID-19 ens obre el món a una oportunitat única d’aprendre encara més a cuidar-nos i a cuidar als altres, d’estar pendent de mi i dels que m’envolten, d’ajudar i estimar a tothom sense necessitat de tenir contacte amb ells, simplement fent un gest afectuós, una rialla que es pugui deixar entreveure sota de les mascaretes que ens acompanyen bona part del dia, una mirada còmplice, …i ens hem volgut proposar fer-ho també clicant l’ullet.
Si si, clicant l’ullet, una manera ben fàcil de dir-li a algú tantes coses boniques alhora.
Mireu quin símbol que hem pensat aquest curs per la nostra campanya de pastoral: Clicar l’ullet.
És tracta d’un gest ben senzill de fer, que els més grans l’utilitzem algun cop, i els més petits potser n’aprendreu aquest curs, nosaltres us convidem a practicar-ho. I si no ens surt bé? I si no ho puc fer? A algú li pot passar, doncs estigueu ben tranquils, el més important és adonar-se’n de quan l’hem de fer i no tant de com ho fem o de com ens surt.
Volem que tots cliquem l’ullet a la gent que ens envolta significant que som aquí, que estem per ells, que ens tenen al seu costat quan ens necessitin, i pel que necessitin, i potser molts cops, amb un senzill clicar d’ulls podran notar la nostra companyia, la nostra ajuda, la nostra estima, la nostra admiració, …us animeu a clicar l’ullet aquest curs? De ben segur tots tindrem moments per fer-ho amb algun ésser estimat i segurament en necessitarem algun de tant en tant, i si mirem al nostre voltant, algú, potser del que menys ens ho esperem, potser algú ens clicarà l’ullet i el sentirem ben a prop.
Simplement es tracta de fer-ho quan calgui, quan ho indentifiquem, sense fer-ne un mal ús és clar, per molt que sigui gratuït, i si estem ben atents i som empàtics amb la gent que ens envolta, si ens posem en la seva pell, sabrem quan fer-ho i en la mesura de com fer-ho. Veureu que gratificant és fer el que toca quan toca.
I ara és aquest moment, el de fer el que toca quan toca, i ho tenim al nostre abast, només cal que us ho proposeu i que animem a tothom a seguir fent les coses ben fetes, amb molta paciència, amb ganes, amb responsabilitat i amb il·lusió, i sobretot amb l’esperança de poder tornar a abraçar als nostres, però de mentres recordeu que sempre podrem CLICAR L’ULLET.
Festival Solidaritat
El claustre de professors i tot el personal no docent del centre aprofitem el festival de la solidaritat que celebrem l’últim dia lectiu abans de les festes nadalenques, per a felicitar el Nadal a tota la comunitat educativa de la nostra escola amb alguna activitat diferent.
Els alumnes donen dos euros de forma simbòlica a l’entrada del festival.*
També cal ressaltar la celebració de la Missa del Pollet (és una adaptació infantil de la tradicional Missa del Gall ), la qual la celebrem pels volts de Nadal.
Enguany, aquesta activitat ha estat suspesa com a conseqüència de la COVID-19.
*L’import total dels diferents donatius que s’han recollit durant el curs, els lliurem a la Fundació Servei Solidari per ajudar econòmicament en algun dels projectes solidaris que desenvolupen arreu .
Pasqua
Des de la Pastoral de l’escola, organitzem la celebració del Dimecres de Cendra, destinada als alumnes de 3r, 4t, 5è i 6è de primària. Així com també celebrem a la capella de l’escola el Diumenge de Rams, en un acte familiar i entranyable.
Sant Josep de Calassanç
La celebració que fem des de la Pastoral de l’escola coincidint amb la Diada del nostre patró, serveix per a donar a conèixer un xic més la vida i historia de Sant Josep de Calassanç, tot finalitzant la festa amb activitats lúdiques i festives que potenciïn els valors i principis que ell ens deixà en herència com per exemple la companyonia, la solidaritat, el respecte…`
Aquesta celebració és realitza el 27 de novembre.
Celebració 2020-2021
Avui estem de Celebració, estem de Festa, d’una manera diferent i extranya segurament, però tot i les circunstàncies actuals , i ja sabeu de què parlo, hem de seguir endavant, hem de tenir ganes de fer festa, sempre i quan la salut ens ho permeti, això està clar, hem de celebrar tot allò que feiem abans d’aquesta pandèmia, i fer-ho de la millor manera possible, sempre respectant les mesures de seguretat establertes avui en dia: mascaretes, distàncies socials, ventilar espais tancats, …..i un llarg etcétera d’accions que tots ja sabem i n’estem familiaritzats.
Però aquestes mesures de seguretat no ens prohibeixen fer totes aquestes celebracions, no poden parar el món, no poden fer que deixem de viure com fèiem abans, només ens diuen que les podem fer d’una altra manera, i així és com hem d’encarar aquesta situació, hem de ser RESILIENTS, i utilizar aquest despropòsit actual per aprofitar les noves oportunitats que sorgeixen, que n’hi ha i moltes, si les volem veure i canviem el xip.
Cuida’T-‘M, això ja ho teniu més que clar, però avui us vull explicar, que una manera de fer-ho és sent RESILIENT, què vol dir això? Estigueu tranquils que avui ho sabreu i ho entendreu una mica més el què vol dir aquesta paraula: RESILIÈNCIA.
És una paraula un xic complicada de dir, i segurament també de posar-la en pràctica, però ho hem d’intentar i no podem defallir en l’intent.
RESILIENT vol dir no perdre temps en lamentar-se de les situacions desfavorables que la vida ens depara, i aprofitar el temps en buscar i posar solucions als entrebancs.
Si un problema té solució, no et preocupis pel problema i soluciona-ho aviat. Us asseguro que si ho feu i el resoleu, aquest desapareix. Feu-me cas.
Si una cosa, un treball, una feina, …no et surt……..en comptes de lamentar-te diàriament, busca noves solucions per fer-ho, segur que les trobaràs i al final ho aconseguiràs.
T’has discutit amb un ésser estimat, no perdis temps estan enfadat amb ell, parla-hi novament i busqueu un punt de connexió i avinència entre els dos, tot el temps que estiguis malament amb ell, és temps que l’estàs perdent, i després et sabrà greu.
Tots aquests poden ser uns bons exemples per entendre que vol dir ser RESILIENT, i de ben segur que n’hi han molts més. Doncs bé, avui ho treballareu a les aules i podreu entendre millor en què consisteix aquesta paraula tant complicada de dir i de fer, RESILIÈNCIA, i us asseguro que jo estaria molt content si al final de la jornada, només us costa pronunciar-la, perquè lo de posar-la en pràctica ja ho heu començat a fer des d’avui mateix, seria un gran èxit.
Cuida’T-‘M, és la campanya d’enguany de Pastoral, i sé que ho estem fent bé, però sempre podem millorar i fer-ho d’una manera més cálida, més entranyable, més afectuosa, més sincera, més…hi hauria molts adjectius que posar, la llista seria inacabable, doncs seguim en aquesta línea i fem-ho, seguim endavant amb aquesta actitud positiva en front les adversitats, actitud que no ens farà eliminar i suprimir els problemes del dia a dia, però si que ens ajudarà en veure solucions a tots ells, i sempre, sempre, i en especial aquest curs, us convido a picar l’ullet a la vida, a fer la guerxina als nostres, a clicar l’ullet a les adversitats, a tancar l’ullet a la RESILIÈNCIA….i integrar-la en el nostre camí vital diari, que será llarg, perillós, dificultós, trepidant, emocionant, pandèmic …..però sobretot será únic i nostre, el nostre camí, LA NOSTRA VIDA.
Doncs no esperis més, prem el botó d’inici de partida i juga-la, nosaltres ja te’m donat una idea de com fer-ho quan aquesta és compliqui.
I sobretot Cuida’T-‘M
DENIP
Pels volts del 30 de gener, l’equip de Pastoral organitza diferents activitats amb els alumnes de l’escola per tal de celebrar el DENIP, en un acte a on la protagonista de la celebració és la Pau.
Ja des de fa molts d’anys, l’escola celebra durant aquesta jornada el PESSIGA’T, activitat la qual consisteix en que aquelles famílies que vulguin porten a l’escola un pastís fet a casa, i es venen les porcions entre els alumnes a un preu simbòlic.*
*L’import total dels diferents donatius que s’han recollit durant el curs, els lliurem a la Fundació Servei Solidari per ajudar econòmicament en algun dels projectes solidaris que desenvolupen arreu .
Final Campanya
La celebració del Final de Campanya, és l’acte de cloenda de les diferents celebracions que s’han organitzat durant el curs des de la Pastoral de l’escola. Alhora serveix per fer un repàs a les diferents activitats dutes a terme durant l’any en qüestió.