Centre concertat per la Generalitat de Catalunya. NIF: R-2500253-F. Inscrita en el Registre d’entitats religioses del Ministeri de Justícia amb el número 954-a-SE/B.

20 d’octubre 2013

Dia Europeu de la Conscienciació de l'Aturada Cardíaca

Amb motiu de la commemoració el passat dimecres del Dia Europeu de la Conscienciació de l'Aturada Cardíaca és va organitzar a l'escola, per als alumnes de secundària, una xerrada-taller que tenia com objectiu  promoure la formació en tècniques de reanimació cardiopulmonar, ja que intervenir de manera ràpida i eficaç durant el primer minut després d'una parada cardíaca assegura una supervivència del 70%, mentre que per cada minut que passa sense actuar les possibilitats de supervivència es redueixen un 10%.
En aquesta xerrada, realitzada per membres del SEM de Balaguer, ens van voler  recordar que el 10 % de la població no sap reaccionar correctament davant d'una aturada cardiorespiratòria, causa principal de la mort sobtada, i que cada any es produeixen 350.000 aturades cardiorespiratòries fora de l'hospital , que causen 1.000 morts al dia. 
Ens van explicar també que quan una persona s'esvaeix el primer que s'ha de fer és conèixer si el desmai es deu a una parada cardíaca o una lipotímia . Aquesta última es caracteritza perquè l'individu segueix respirant i recupera la consciència en menys d'un o dos minuts , pel que en aquests casos és recomanable estirar l'individu i aixecar les cames .

En el cas que sigui una parada cardíaca i després d'avisar emergències, es procedirà a realitzar la cadena de supervivència, que consisteix en els següents passos: veure si una persona respon o no respon, si té pols o no, si respira o no ; i , si no respira ni té pols, iniciar les maniobres de ressuscitació cardiopulmonar bàsica (RCP ) . A continuació, es de col·locar les mans entrellaçades sobre de la regió central del pit i procedir a la realització de 90 compressions toràciques per minut . Es recomana que les persones no expertes realitzin únicament les compressions toràciques i de la manera més sostenible possible , deixant la pràctica de les ventilacions ( boca a boca ) al personal expert . Gràcies a aquestes compressions l'estèrnum baixarà i pujarà 5 centímetres cada vegada, el que mourà la sang dins del cor i del tòrax , activant tota la circulació de l'organisme.
És important que des de ben joves siguem conscients de la necessitat de mantenir uns hàbits de vida saludables i que estiguem formats i preparats davant qualsevol situació , també davant una parada cardíaca que és la causa principal de la mort sobtada . Si aconseguim que tots siguem capaços de reaccionar davant una parada cardíaca de manera instantània i des del primer minut , les probabilitats de supervivència d'aquesta persona augmentaran entre dos i tres vegades.