Centre concertat per la Generalitat de Catalunya. NIF: R-2500253-F. Inscrita en el Registre d’entitats religioses del Ministeri de Justícia amb el número 004967. Avís legal

diumenge, 20 d’octubre de 2013

Dia Europeu de la Conscienciació de l'Aturada Cardíaca

Amb motiu de la commemoració el passat dimecres del Dia Europeu de la Conscienciació de l'Aturada Cardíaca és va organitzar a l'escola, per als alumnes de secundària, una xerrada-taller que tenia com objectiu  promoure la formació en tècniques de reanimació cardiopulmonar, ja que intervenir de manera ràpida i eficaç durant el primer minut després d'una parada cardíaca assegura una supervivència del 70%, mentre que per cada minut que passa sense actuar les possibilitats de supervivència es redueixen un 10%.
En aquesta xerrada, realitzada per membres del SEM de Balaguer, ens van voler  recordar que el 10 % de la població no sap reaccionar correctament davant d'una aturada cardiorespiratòria, causa principal de la mort sobtada, i que cada any es produeixen 350.000 aturades cardiorespiratòries fora de l'hospital , que causen 1.000 morts al dia. 
Ens van explicar també que quan una persona s'esvaeix el primer que s'ha de fer és conèixer si el desmai es deu a una parada cardíaca o una lipotímia . Aquesta última es caracteritza perquè l'individu segueix respirant i recupera la consciència en menys d'un o dos minuts , pel que en aquests casos és recomanable estirar l'individu i aixecar les cames .

En el cas que sigui una parada cardíaca i després d'avisar emergències, es procedirà a realitzar la cadena de supervivència, que consisteix en els següents passos: veure si una persona respon o no respon, si té pols o no, si respira o no ; i , si no respira ni té pols, iniciar les maniobres de ressuscitació cardiopulmonar bàsica (RCP ) . A continuació, es de col·locar les mans entrellaçades sobre de la regió central del pit i procedir a la realització de 90 compressions toràciques per minut . Es recomana que les persones no expertes realitzin únicament les compressions toràciques i de la manera més sostenible possible , deixant la pràctica de les ventilacions ( boca a boca ) al personal expert . Gràcies a aquestes compressions l'estèrnum baixarà i pujarà 5 centímetres cada vegada, el que mourà la sang dins del cor i del tòrax , activant tota la circulació de l'organisme.
És important que des de ben joves siguem conscients de la necessitat de mantenir uns hàbits de vida saludables i que estiguem formats i preparats davant qualsevol situació , també davant una parada cardíaca que és la causa principal de la mort sobtada . Si aconseguim que tots siguem capaços de reaccionar davant una parada cardíaca de manera instantània i des del primer minut , les probabilitats de supervivència d'aquesta persona augmentaran entre dos i tres vegades.