Centre concertat per la Generalitat de Catalunya. NIF: R-2500253-F. Inscrita en el Registre d’entitats religioses del Ministeri de Justícia amb el número 004967. Avís legal

dimecres, 13 de febrer de 2013

Sortida a l'Estany d'Ivars

Avui els alumnes de 1r i 2n d'ESO han visitat l'Espai Cultural dels Canals d'Urgell (ECCU) i l'Estany d'Ivars.
El recorregut per l’ECCU, situat a Mollerussa, gira al voltant de tres eixos temporals, l’abans, el durant i el després de la construcció dels Canals d’Urgell, i s’estructura en sis espais que ens mostren les diferents fases de transformació de la terra, l’economia i la gent de la zona.
- Terra Eixuta, més coneguda antigament per la gent de la terra com el Clot del Dimoni, ens mostra com era la terra de l’Urgell abans de l’arribada de l’aigua;
- Endut pel camí, una mostra del sacrifici que va ocasionar la construcció del túnel del Montclar;
- L’obra, culminació de la construcció dels Canals d’Urgell i les seves conseqüències més directes i indirectes;
- Les banquetes, símbol del canvi social produït amb l’aigua;
- El canal, el present de les terres; El tros, el dia a dia de la nostra terra;
- El territori, una maqueta que ens permet visualitzar a vol d’ocell el conjunt de la nostra riquesa, la nostra terra i els nostres Canals.
En la visita a l'Estany d'Ivars el guia els ha explicat la formació de estany, com era antigament aquest territori (abans i després de la construcció dels canals d’Urgell), la transformació de la llacuna en un espai viscut (usos socials, econòmics i culturals de l’època), la dessecació i el procés de recuperació. I seguidament, han pogut fer observació de flora i fauna des d'un dels aguaits on han pogut veure aus que passen l'hivern a l'Estany.