Centre concertat per la Generalitat de Catalunya. NIF: R-2500253-F. Inscrita en el Registre d’entitats religioses del Ministeri de Justícia amb el número 004967. Avís legal

dimecres, 24 d’octubre de 2012

Exposició sobre la violència masclista

Durant aquesta setmana, al vestíbul de l'escola es podrà veure l'exposició Violència masclista en la parella: desmuntem mites?realitzada per l'Institut Català de les Dones, òrgan adscrit al Departament d’Acció Social i Ciutadania. L'exposició aporta una nova perspectiva sobre el conjunt de creences vinculades a les relacions de parella i proposa una revisió dels mites sobre l’amor romàntic com a eina de prevenció de possibles relacions abusives. Entre d’altres temes, proposa reflexionar sobre la gelosia, la necessitat de trobar la  ‘mitja taronja’ per a sentir-nos persones completes, o l’amor com a sentiment lligat al dolor.
Els continguts han estat elaborats per membres de la Unitat d’Assessorament Psicopedagògic de la Universitat Autònoma de Barcelona.
L'exposició es podrà visitar fins el dimecres 30 d'octubre.


L’exposició està estructurada sobre 10 frases d’ús corrent al voltant de les quals es proposen diverses reflexions:
1.‘Sense tu no sóc res’: qüestiona la idea romàntica de la mitja taronja, de la necessitat d’una parella per sentir-nos persones completes.
2.‘Renunciaria a tot per amor’: planteja fins a quin punt l’amor ha de significar renuncia i remarca la importància de compartir i respectar els espais personals i els projectes individuals de cada membre de la parella.
3.‘Si sent gelosia és perquè m’estima’: la gelosia és un sentiment molt habitual i que es produeix amb diferents graus d’intensitat. La mostra recomana una bona gestió de la gelosia per no patir ni fer patir.
4.‘Quan t’enamores ho passes malament’: la relació amorosa té moments dolorosos. La reflexió que es proposa és pel que fa a la intensitat i la freqüència d’aquest dolor en el conjunt de la relació amorosa.
5.‘A mi no em passarà’: qualsevol persona pot viure una relació on s’exerceixi violència masclista, per això és important aprendre a identificar els primers símptomes.
6.‘És el que hi ha’: la violència no és natural. Si bé pot resultar difícil, cal pensar i buscar noves formes de relacionar-nos on les dues persones se sentin en llibertat.
7.‘Jo no toleraria que em posés la mà a sobre’: si arribem a una situació de violència física és perquè abans hi ha hagut un procés de violència psicològica.
8.‘En el fons no em vol fer mal’: posa en dubte moltes justificacions que impedeix reconèixer l’aparició  de la violència masclista en la relació
9.‘És que s’ho busca’: en una situació de maltractament és important no jutjar ni culpar qui pateix l’agressió.
10.‘Quan em fa mal sempre em demana perdó’: explica que cal posar límits per evitar que les situacions cícliques pròpies d’una relació abusiva es facin cròniques.